Menu

Desert Fox Team



    A csapat logója:

Fotógaléria

Támogatók

Támogatók jelentkezését várjuk!

























Adományokat elfogadunk - segítsen, hogy segíthessünk.

1. Gicica (Webdesign/kapcsolat)

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egyéb

Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox. Internet Explorer böngésző esetén a megfelelő megjelenítés nem garantált.



Boldog Új Évet Kívánunk!

2009.12.30. 22:47 - Desert Fox

Címkék: hellókarácsony

 

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki,amennyire tud,
legyen boldog.

Érje el,ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre.
Tiszta szívből
ezt kívánom.

Szaporodjon ez az ország
Emberségbe',hitbe', kedvbe',
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.

Mert míg tudod, ki vagy,
mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.

Végül pedig azt kívánom,
legyen béke. -
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe'.

 

Újévi hiedelmek és babonák

Az óév utolsó és az újév első napjához nagyon sok népi szokás, babona és hiedelem kapcsolódik.

Fokhagyma kalendárium
A „Fokhagyma kalendárium" úgy készült, hogy 12 gerezd fokhagymába sót kellett tenni, s amelyik gerezd reggelre nedves lett, akkor az annak megfelelő hónapban esős vagy éppen havas lesz az idő, sok csapadékra lehet számítani.
 
Ki lesz a nagy Ő?
A lányoknak több módszerük volt annak megjósolására, hogy vajon ki lesz majd a jövendőbeli férjük. Az óév és az újév éjjelén házilag gyúrt gombócokba belegyúrták a lányok a kiszemelt férfiúk neveit, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott. Természetesen nem főzték bele az olyan fiúk nevét a gombócokba, akik amúgy sem tetszettek. De nem elégedtek meg ezzel az egy módszerrel, volt még bőven. Sok helyen a lányok ólmot, vagy viaszt olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenve és megszilárdulva, így megtudhatták a leendő férj nevének kezdőbetűjét. Megint máshol a leányzók férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.

A szilveszter esti és újévi étkezésnek is számtalan jósló étel szerepel a listáján. Sok helyen a szemes termésekből és a hüvelyesekből készült ételeknek volt nagy a jelentősége, ilyenek voltak például a rizs, a köles, a bab vagy a lencse. A hagyomány szerint ezek az apró magvak a pénz bőségét jelentik, így szokás volt ezekből ételt készíteni. Sok háznál még a lencsefőzelékbe mandulaszemet is belefőztek, s az a lány, akinek ezt kimerték, még abban az évben férjet talál. S persze minél kevesebben ültek az asztalhoz főzeléket enni, annál nagyobb volt az esélye annak, hogy valakinek a tányérjába kerüljön a csodás mag.
Híres újévi fogás a malacsült. A hiedelmek szerint ugyanis a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki a házból, hanem be a házba túrja. Nem úgy, mint a csirke, ami kifelé kaparná azt a házból, így ez az étel nem javasolt újévkor. Aztán ott van például a hal. Ezzel bizony jobb óvatosnak lenni. A folyó menti vidékeken ugyan szerencsét hozhat, mert ahány pikkely, annyi pénz, viszont máshol úgy tartják, hogy a hallal elúszik az ember szerencséje.
 


Az újév első napjához számos hiedelem, babona kötődik, mert ennek a napnak a lefolyásából következtettek az egész évre. A hiedelem szerint az újév napján végzett cselekvések egész évben ismétlődni fognak. Állítólag, ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsőnek azon a napon, az éppen szerencsét hoz. Ezért is volt az, hogy az emberek igyekeztek ilyenkor kellemes dolgot cselekedni, tartózkodtak a veszekedéstől és nem is feküdtek le napközben, nehogy betegesek legyenek.
Semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Női munkatilalmi nap is volt, nem szabadott mosni, varrni, fonni, de az állatokat sem fogták be újévkor. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, úgy mondták, elvitte az aranyvizet, egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tettek, ami szintén az egészség jelképe.

De vajon mit jelenthet a nagy trombitaszó, mely a mai napig betölti az utcákat szilveszter éjszakáján? A nagy zajkeltéssel egyesek szerint el lehet üldözni a gonosz és rossz szellemeket, valamint az óévet, és egy igen egyszerű magyarázat szerint ez csupán a jókedv és a vidámság jele.

Néhány szilveszteri szokás és babona az időjóslással volt kapcsolatos, hiszen ezen múlt az, hogy lesz-e betevő falat az asztalon vagy sem, bőséges vagy szegényes évre számíthatnak-e. Például ha az újév első napján sütött a nap, akkor a hiedelmek szerint egész évben szép időre lehetett számítani. Mások úgy tartották, hogy ha csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél, megint mások hittek abban, hogy amennyiben újév éjjelén piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő.
 

 

Békesség, boldogság áldása reátok,
hogy az óévet jól zárjátok.
De emeljétek poharatokat és kiáltsátok: BÚÉK,
hogy szebb és jobb legyen az Új Év!

Boldog Új Évet Kíván a Desert Fox Team!

Osváth Zoltán

és

Szabó Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://desert-fox.blog.hu/api/trackback/id/tr401633994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.
Internet Explorer böngésző esetén a megfelelő megjelenítés nem garantált.

Copyright © 2009. Desert Fox
Minden jog fenntartva!


süti beállítások módosítása